Üdv itthon!

Haberland Filoména

Haberland Filoména és családja otthonára először az Instagramon bukkantunk rá: Filo lelkes felhasználója az oldalnak, hibátlan esztétikai érzékkel megkomponált fotóiból inspirálódnak a követői nap mint nap. A @haberlandshouse a valóságban is ugyanolyan harmonikus, mint a fotókon – sőt, Filo természetes és laza személyisége csak még szerethetőbbé teszi. 

Fotó: Balogh Kata Szöveg: Gyöngy Orsi

A törökbálinti ház, melyet három éve vásárolt a család, a település egy parasztházakkal teli utcájában található, egy domboldalon. Filo férje rajong a parasztházakért, ő azonban a sötét beltere miatt fenntartásokkal közelített hozzá, és csak úgy ment bele a költözésbe, ha a nappali födémét kibontják, a hátsó falat pedig üveggel nyitják meg a kert felé. A homlokzaton nem sokat alakíthattak, de a konyha falán áthelyezték az ablakokat, így most az egész alsó szint fényárban úszik. Itt él most a lakberendezőként dolgozó Filoména a férjével, 11 és 7 éves kisfiaikkal, valamint Hanga kutyájukkal.

Filo, mit jelent számodra az otthon? Ez hogyan befolyásolta a saját otthonotok kialakítását?

Ha praktikus szempontból nézem, akkor az a legfontosabb, hogy tágas életterem legyen, nagy belmagassággal, sok fénnyel és levegővel. Nagyon szeretem a nappalink tágasságát és az egész ház fényhatásait. A funkcionalitás is fontos számomra, hogy a dolgok könnyen variálhatók legyenek – erre jó példa a moduláris elemekből álló kanapé.

Ha kicsit elvontabban közelítek hozzá, az otthon számomra az a hely, ahol kifejezhetem magam, kibontakozhatok. Nem kell megfelelnem senkinek, úgy formálhatom, ahogy tetszik, akár évszakok szerint. A férjem erre azt mondja, ez az én múzeumom, én inkább úgy fogalmaznék, a belső világom kivetülése.

Filo egyik kedvenc részlete a nappalinak az a sarka, ahol a kanapé, a két fotel, a dohányzóasztal és a képek a falon találkoznak.

A ház stílusát a japandi írja le a legjobban, mert keveredik benne a természet és a modern elemek.

Az építészet és a lakberendezés iránti rajongás Filo könyvei között is tetten érhető.

Fontos számodra a zerowaste életmód. Mit gondolsz, ez hogyan egyeztethető össze a design szeretetével?

Ha csak azt vesszük alapul, hogy egy jó minőségű design terméket egyszer vásárolsz meg, már kevesebb szemetet termelsz, mint ha több silányabb darabot újra és újra megveszel. Amire vágyakozol, amire spórolsz, annak nagyobb értéke is lesz a szemedben, ezért tovább megőrzöd. Én például képes vagyok annyira spórolni, ha megtetszik mondjuk egy lámpa, amiről tudom, hogy életem végig kiszolgál, hogy könnyen lemondok más dolgokról, például az utazásról.

A mindennapjaidban hogyan jelenik meg a környezettudatosság?

Szinte betegesen így élek! Ha a férj hazahoz valamit zacskóban, mindig kiakadok… A gyerekek táskájában mindig ott van egy visszazárható tasak vagy egy textilzsák, és a pékségben is mindig kérem, hogy ezt használják.

Egyébként piacon, csomagolásmentes boltban szeretek vásárolni. Az egyetlen, amit még nem hagytam el és  van rajta műanyagkupak, az a tej, de hamarosan tervezek átállni arra, hogy itthon készítsek növényi tejeket. Nem tartom megoldhatatlannak ezt az életformát, legalábbis számomra már teljesen természetes, de tudom, hogy sokaknak nehézséget okoz.

Visszatérve a lakberendezésre és az otthonodra: miből szeretsz leginkább inspirációt meríteni? Van kedvenc márkád, terveződ?

Az igazat megvallva, legjobban az Instagram és a Pinterest inspirál. De egy természetben tett séta, és akár egy falevél is lehet inspiráló.

Ha megyünk valahová, mindig mindent megtapintok, kerítést, pultot, az asztalon a végvágást… ezért mondja a férjem, hogy olyan vagyok, mint Amélie az Amélie csodálatos életéből.

Emellett rajongok az építészeti és lakberendezési könyvekért, például a Gestalten könyvekből akármennyit fel tudnék halmozni.

A kedvenc tervezőm a GamFratesi Studio, egy dán-olasz házaspár, akik többek között a Gubi és a Hay márkáknak is terveznek. Nálunk az étkezőben lévő lámpa származik tőlük.

Sokan vagy a dán, vagy az olasz stílust kedvelik, te melyik parton állsz?

Nekem mindkettő tetszik! Amikor tőlem megkérdezik, hogy milyen stílusú az otthonunk, sosem tudom egyértelműen meghatározni, mert persze, sok szempontból skandináv, de azért nem egészen. Talán a japandi stílus illik rá legjobban, mert keveredik benne a természet és a modern elemek. Erre tudatosan törekszem, hogy egyre több természetes tárgy kerüljön be a házba.

Van olyan tárgy, amire most aktuálisan vágysz?

Most a legjobban arra vágyom, hogy elkészüljön a kanapé fölötti könyvespolc, illetve az emeleti dolgozó. Kiegészítők közül a legtöbb már megvan, még vázákat és lámpákat szeretnék beszerezni. Egy márványtalpú állólámpának és egy kétágú falilámpának nagyon örülnék.